12 области светнаха в червено на COVID картата у нас

12 области светнаха в червено на COVID картата у нас

Дванайсет от областите в страната се намират в „червена“ зона по ниво на заболеваемост от COVID-19, показват последните данни, публикувани от Националния център по заразни и паразитни болести.

Данните са към 29 август 2021 г. и указват 14-дневната заболеваемост от коронавирусната инфекция на 100 хиляди души население. В „червена“ зона попадат областите, в които нивото на заболеваемост е от 250 до 500 на сто хиляди души. Това са областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Останалите 16 области са в „жълта“ зона, с ниво на заболеваемост от 100 до 250 на сто хиляди души население.

Най-висока заболеваемост от COVID-19 на 100 хиляди души към 29 август се отчита в областите Бургас, Търговище, Велико Търново, Русе, Пловдив и Хасково, а най-ниска – в областите Кърджали, Кюстендил, Видин и Враца.

Снимка: НЦЗПБ

През изминалата седмица – от 23 до 29 август, са регистрирани 10237 случая на COVID-19, което с 2288 случая повече спрямо предходната седмица.

Потвърдените нови случаи през последната седмица представляват 6.77% от всички изследвания. За предходната седмица те бяха 5.64%, сочат още данните на НЦЗПБ.

Според прогнозата на експертите пикът на поредната коронавирус вълна се очаква през октомври, но всичко зависи от спазване на Covid мерките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *