17 ранени в Лос Анджелис при неправилно извършена детонация на взривни устройства (ВИДЕО)

Снимка: KTLA

17 души, сред които и полицаи, бяха ранени при мощна експлозия, предизвикана при опит на отряда за обезвреждане на бомби към полицията в Лос Анджелис, да детонира самоделни взривни устройства. Те били иззети от къща заедно с над 2 тона незаконни фойерверки, съобщи „Лос Анджелис Таймс“, цитирани от Дир. 

Нанесени са щети на сгради. Унищожени са няколко автомобила, както и бронираният камион на бомбения отряд. Някои от пострадалите са били ранени в домовете си от шрапнели. 

На пресконференция началникът на лосанджелиската полиция Мишел Мур заяви, че иззетите взривни устройства са били „нестабилни“. Бомбеният отряд е пренесъл самоделните бомби в бронирания камион, където било решено да бъдат детонирани. Експертите по взривовете обаче не са оценили правилно мощта на експлозията.  

„Очевидно всички протоколи за работа бяха спазени, но в камиона се случи нещо, което не би трябвало да се случва и към момента не знаем защо. Но възнамеряваме да разберем“, добави Мур. 

Пострадалите са на възраст между 42 и 85 години. Сред тях са 9 служители на полицията и един служител на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви. Шестима от цивилните ранени са транспортирани в болница, като състоянието на трима от тях е тежко.