1. Home
  2. e-vestnik.bg
  3. Да си изпатиш в чужбина от Първа инвестиционна и други банкстери

Да си изпатиш в чужбина от Първа инвестиционна и други банкстери

0

Още неуспешни опити да си свършиш работа с български банкови карти в чужбина

Не ми се случва за пръв път да ида в чужбина и кредитната ми карта да не работи. С не една банка. Всеки път получавам странни обяснения (виж тук предишен случай с „Прокредит банк“ и др.).

Сега обаче се случи нещо по-любопитно. Щеше да е смешно, ако не те остави в трудно положение в чужбина.

След като съм пускал неведнъж статии за Първа инвестиционна, свързани главно с Цеко Минев и неговите поразии из ски курортите, се оказа, че съм клиент на тази банка. Защо, как – няма значение. Не можех да се оплача от нещо кой знае какво. Докато един ден служителка ми предложи нова кредитна карта. Вече имах една „Мастъркард“ от Първа инвестиционна. Но понеже щях да пътувам до Куба, и поради предишен опит с кредитни карти в чужбина, викам – я дай още една, този път „Виза“. Попълних и подписах куп документи, след няколко дни си я получих, обясниха ми, че ще е активна до два часа. Уведомих ги, че ще пътувам до Куба. Служителката си записа в компютъра дата на заминаване и на връщане. Тръгнах успокоен, че всичко е наред.

В Куба носех и една дебитна и една кредитна от други банки. Питай патило, не питай старило, казва поговорката.

Всички, включително едната карта на Първа инвестиционна, работеха на летища, после и в магазини в Куба на пос-терминали. Само новата не работеше. Все едно не съществува, поставят я в устройството и ми я връщат с вдигане на рамене. Опитах неколкократно.

Наложи се да плащам по интернет рент а кар в Хавана. Мисия невъзможна. Работещата „Мастъркард“ на Първа инвестиционна отказа. Излиза ми съобщение, че ай-пи адресът бил различен, не можело. Изпратих данните на картата на близък в България, да плати оттам. Пак не стана. Както и да е, помолих да ми платят сметката от чужда карта от България.

Интересното почна като се върнах. Писах мейл на посочения от банката адрес с няколко въпроса – какви са причините, не компенсират ли клиентите си за такива неудобства, да дадат някакви обяснения. Минаха почти два месеца, не получих отговор.

Междувременно питах в клон на банката – защо не ми работи новата кредитна карта? Служителка отговори, че имам само една кредитна карта. След седмица питах друга, тя каза укорително – „Взел сте само пластиката, нямате договор.“ Сякаш съм извършил нещо нередно, някак съм откраднал от банката една пластика без договор и сега претендирам.

От клона, в който ми издадоха картата, се обади служителка, не ми даде обяснение, а ме покани „ако желая“ да ги посетя. Аз очаквам да ми активират картата, те ме канят „ако желая“ да ги посетя пак.

Писах нов мейл до банката – защо не ми отговорихте почти два месеца? Получих кратък отговор, че съм се опитал да направя една транзакция към еди коя си фирма, но опитът бил неуспешен, защото трябвало да избера опция „изпрати есемес“. За ай-пи адрес нищо не казват. Ииии, казват те – нямало друга „отказана авторизация“ от началото на 2023 г. Като че ли съм питал за друга… Брей, всичко е супер.

Напомни ми другия случай с Прокредит банк, когато ми отговориха, че като се изключат няколкото неуспешни опита да платя в Щатите (пак рент а кар и самолетен билет), картата ми „работи и функционира“. Точно така се изразиха. Това банкерите са си плюли в устата.

За новата карта писменият отговор от вчера беше „не сте подписали нужните документи“, да посетя офиса, където съм получил картата, за да подпиша документите. Че аз какви документи подписвах, преди да ми издадат картата?

Отивам да закривам една по една карти, ама те и другите банки не са по-добри. Трябва да си носиш за всеки случай по 4-5, като пътуваш.

Източник: e-vestnik.bg