1. Home
  2. e-vestnik.bg
  3. Защо бомбата за Гешев без съмнение е пиар инсценировка

Защо бомбата за Гешев без съмнение е пиар инсценировка

0

Не, това не е кола от кортежа на Гешев. Това е кола от кортежа на прокурора Джовани Фалконе, взривен през 1992 г. с 500 кг. тротил. У нас някой иска да се прави на Фалконе, но е Пунта Мара. Нито бомбата е сериозна, нито има сериозно застрашен от Гешев престъпен бос, който да иска смъртта му. Снимка: Марко Джула, Дрожнале ди Сичилия

Т. нар. атентат срещу главния прокурор Гешев имаше ефект преди всичко да произведе международна новина и да провокира политиците у нас, основно Бойко Борисов, да заговорят за хаос и да плашат как трябва да се състави правителство по негова кройка.

Всички световни агенции съобщиха за атентат срещу колата на българския главен прокурор. Атентатът, обаче, не изглежда много сериозен, а твърденията на прокуратурата за 3 кг тротил са неубедителни. Същото количество тротил на аерогара Сарафово уби 7 души и остави само скелета на един автобус.

Прокуратурата не показва снимки на колата на прокурора, за да се види дали наистина е засегната с нещо. Но снимките от мястото предизвикаха вълна от подигравки и мемета в социалните мрежи. На тях се вижда уж кратер до една цъфнала джанка, на която цветовете й не са засегнати.

Твърденията на зам.-главния прокурор Сарафов, че става дума за бомба предназначена да убива, а не за сплашване, предизвикват основателни съмнения.

В социалните мрежи веднага коментираха и някои специалисти, бивши сапьори, които смятат бомбата за аматьорска акция и отричат взривът да е толкова силен, колкото прокуратурата го изкарва.

Така или иначе, факт е, че Гешев е незасегнат, а случаят го поставя във фокуса на общественото внимание в момент, когато около него облаците се сгъстяват. От една страна се готви съдебна реформа, която може да притесни Гешев. От друга страна, личности, които той пази, като бившият министър Горанов, Делян Пеевски, влязоха в списъка Магнитски. Случаят с Божков, който със самопризнания вкара себе си и Горанов в този списък, все едно не съществува за Гешев. Той му е повдигнал близо 20 обвинения, само не и за това, което Божков сам признава – че е дал на Борисов и Горанов 64 млн. лева.

Не съществува и случаят „Барселона”, за който тамошната прокуратура намира пране на пари и препрати случая на българската прокуратура.

Не съществува и случаят „Мата Хари” и пълното с милиони в злато и пачки евро чекмедже на бившият премиер. Не съществуват и др. случаи, които са свързани с властта по време на управлението на Борисов.

Но желанието на Гешев е да бъде един български Джовани Фалконе. Точно награда на това име му дадоха в Благоевград, която няма нищо общо с Италия и с прочутия тамошен прокурор, борец с мафията, а е измислена от местни гербаджии. И незаслужена с нищо от Гешев.

Така, след като бомбата не е убедителна, аматьорска и не засегна Гешев, стигаме до основния въпрос – кой има мотив?

Кой виден престъпник или група вкара Гешев в затвора? Кого залови? Международния престъпник Таки? Или Брендо, заради чиито пари в Швейцария предприеха действия срещу банка? И двамата се връщат тихомълком до България. Тук нищо не ги застрашава.

Кого всъщност преследва Гешев? На мушката му са Божков и банкера Василев. Които свидетелстват за нечуван произвол на властта, в съдействие с прокуратурата. На мушката му са и други бизнесмени, обвиненията срещу които едно след друго падат в съда, а арестите им са обявени за незаконни. И осъждат България в Страсбург. Страничните наблюдатели вече са убедени, че те са преследвани, защото не си плащат рекета или не склоняват да отстъпят някой бизнес.

Гешев взима на мушка хора, които години наред са вкарвани в измислени сценарии от редакторите на „Пик” и „Телеграф”. Техните жълти съчинения прокуратурата ги превръща в сериозни преписки. Създадени само да вдигат шум и да очернят. Шефът на „Пик” беше организирал агитки в подкрепа на избора на Гешев. Сред тях се виждаха хора, събрани от кол и въже, от Факултето, носещи плакати „Гешев е радост”. Гешев дава интервюта ексклузивно за този меко казано жълт сайт. Нещо повече – започва разследвания, сезиран от публикации в сайта. И т. н.

Това е пошлият сценарий, в който вкарват държавата.

Нищо чудно да използват този съмнителен атентат, за да започне Гешев арести и обиски на неудобни, които искат оставката му.

България вече е репутационен проблем за ЕС, пише в статия от вчера британското списание „Спектейтър” под заглавие „България става мафиотска държава, подобно на путинова Русия”. Там се казват в прав текст неща, за които българските медии са слепи и не смеят да ги изрекат.

В България се налага „култура на безнаказаност”, разрушено е върховенството на правото, „олигархичната мафия е завладяла държавата и е разпростряла обхвата си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност“ (цитат от статията, виж тук).

Т. нар. атентат силно прилича на инсценировка. Дали в нея участва Гешев или някой го е направил без негово знание, не е толкова важно. Важен е ефектът. Който на практика задълбочава резила на Балгария като мафиотска държава.

Източник: e-vestnik.bg