1. Home
  2. e-vestnik.bg
  3. Гешев показа кой държи на каишка прокуратурата. В дъното е Борисов – e-vestnik.bg

Гешев показа кой държи на каишка прокуратурата. В дъното е Борисов – e-vestnik.bg

0

Бойко Борисов. Снимка: Пловдив24

Коя е мафията? Кой е човекът, който назначава и уволнява главния прокурор?

Кой накара шестима членове на Висшия съдебен съвет да поискат оставката на Гешев? Същите, които го избраха на два пъти, същите, които още на два пъти гласуваха за да остане, след искане да го отстранят двама министри на правосъдието.

Защо тези шестимата действат в синхрон с искането за отстраняване на Гешев от кандидата за премиер на ГЕРБ Габриел?

На пресконференцията си Гешев повдигна завесата. Макар и не изцяло, т. нар. задкулисие бавно излиза на светло.

В съдебната палата беше показан на екран текстът на заплашително писмо, за което Гешев още преди седмица обяви, че е получил след пристигането си от САЩ. Ето текстът на писмото, показано от Гешев:

„Здравей,
както е казал Мечо Пух, „понякога седа и си мисля, а понякога само си седя.“

Е днеска седя и си мисля:

Всяка приказка си има край и краят на тази дойде.

Настрои всички срещу себе си, остана сам на върха на гола скала.

А духа вятър.

Направи невъобразима глупост с този „взрив“. Обърна се срещу нас. А това не е донесло на никой нищо добро, още повече, че никога не сме ти поискали нищо – дори и лукче.

Но ти казвам: Никой няма намерение да предприема каквото и да било срещу теб.
Затова те моля: Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна „Enter“. Животът продължава и ще има своята зона на комфорт.

Оставям с добри чувства към теб и семейството ти.

А пък някой ден може и ти да почерпиш пура и уиски…

Don’t worry be happy!“

От записа на разговора на Гешев с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев (един от шестимата, поискали му писмено оставката), който пуснаха на пресконференцията, се чува Гешев да казва, че е скъсал писмото, но както се вижда, го е запазил за пред медиите.

Писмото неизбежно поставя въпрос – кой го е писал? Кой е човекът, който има власт и сила да натисне „ентър“ и да заличи (?) главния прокурор?

Кой има ролята да казва „Обърна се срещу нас“? Кои са тези „те“?

Засега става ясно, че Гешев знае повече и ще оповести повече.

В разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев (който е завършил Школата в Симеоново също като Гешев, Борисов, Сарафов, Ясен Тодоров) Гешев пита кой е двигател на заговора против него – „Бойко?“. Отговорът на Стоев е: „Да, Банкята“.
Стоев обяснява на Гешев, че отделни членове на ВСС съжалявали, че са подписали искането за освобождаване на главния прокурор. Очевидно доказателство, че са на каишка и подписват каквото им кажат. (Виж тук запис на цялата пресконференция, на която е пуснат и разговорът със субтитри).

(Преди да стане член на ВСС, Стоев беше прокурорът отказал да разследва Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа“ след фалита на КТБ).

От разговора става ясно, че Стоев е в ролята на пратеник да уговаря условията по оставката на Гешев. Обещава му гаранции за него и семейството, пост във Върховна административна прокуратура. Също така Стоев поема ангажимент да предаде, че Гешев е приел офертата и иска гаранции.

Цитат от записа:

– Къде да ходя? – пита Гешев. – А основният двигател е? Бойко?

– Да, Банкята – отговаря Йордан Стоев.

Стоев уточнява:

– И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място. (бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега е във Върховната касационна прокуратура. За Цацаров има един известен запис отпреди години, в който се казва, че е избор за главен прокурор на Борисов).

В един момент Йордан Стоев предупреждава главния прокурор, че разговорите по телефона се подслушват, включително и неговите. А Гешев пита: „Кой ме слуша? ДАНС?“. Не става ясно какъв е отговорът на члена на съвета, но тук се замесва и името на президента Румен Радев.

Гешев се съгласява пред емисаря Стоев да подава оставка, но, както се видя, после си я скъса на пресконференция и започна война, обяви, че са „сбъркали човека“, ще прави разкрития и ще „отвори рана в сърцето на тирана“ (цитат по Георги Бенковски), като допълни „тираните“.

Ситуацията може да бъде начало на операция „Чисти ръце“, разкриване на всички мафиотски схеми в България, в дъното на които е политическата власт в последните вече 13 години. Бойко Борисов – вече официално започва да се очертава като Капо ди тути капи – нещо, което беше ясно на всеки средноинтелигентен българин.

Разбира се, куклите на конци във ВСС ще се опитат още тази седмица да отстранят Гешев и всичко да приключи без разследвания кой кадрува и кой търгува с влияние в съдебната система. И в частност кой държи на каишка прокуратурата и я използва като бухалка и като чадър.

Източник: e-vestnik.bg