1. Home
  2. e-vestnik.bg
  3. Кой е Тим Скот – чернокожият кандидат за президент от Републиканската партия – e-vestnik.bg

Кой е Тим Скот – чернокожият кандидат за президент от Републиканската партия – e-vestnik.bg

0

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Тим Скот по време на изява през кампанията си. Снимка: АП/БТА

Включилият се в надпреварата на Републиканската партия (РП) за президентската номинация за вота през 2024 г., сенаторът Тим Скот ще се стреми да се представи на избирателите, които може би не знаят много за него. Ето какво трябва да знаете за републиканеца от щата Южна Каролина:

Преди всичко вяра

Отгледан от самотна майка, 57-годишният Скот често говори за това как Франсис Скот работела дълги часове като помощничка на медицинска сестра, за да осигури прехраната на двамата си сина. Това беше живот в оскъдица, казва сенаторът, но съсредоточен около силната им християнска вяра.

На 18-годишна възраст Скот става, както сам казва, „новороден вярващ“. Вярата му е неразделна част от неговия политически и личен път, както и от убеждението му, че тя е положителен катализатор за промяна. На предизборни събития той често цитира Светото писание, вплита в речта си зависимостта си от духовни напътствия и използва „Вяра в Америка“, за да опише поредица от свои изяви преди да се включи в надпреварата.

Миналата година в словото си в Президентската библиотека „Рейгън“ Скот заяви, че вижда Америка „на кръстопът – с потенциал за голямо пренастройване, обновяване, дори прераждане“. Автобиографията му, издадена миналата година, е озаглавена „Америка: разказ за изкупление“.

Когато през 2012 г. сегашната му съперничка Ники Хейли го назначава в Сената на САЩ, Скот става първият чернокож сенатор от Юга от периода след Гражданската война. На частични избори през 2014 г., за довършване на остатъка от мандат, Скот става първият чернокож кандидат, спечелил щатска надпревара в Южна Каролина от Епохата на Реконструкцията (след Американската гражданска война, бел. ред.) насам.

Преди това Скот е току-що избран за втори мандат като представител на 1-ви конгресен район на щата Южна Каролина. Изкарва един мандат в щатската Камара на представителите, както и близо 14 години – от 1995 г. – в Окръжния съвет на Чарлстън, като същевременно управлява застрахователен бизнес. За кратко се кандидатира и за вицегубернатор, но в крайна сметка се отказва от това начинание, за да търси мястото в Конгреса, освободено от пенсиониращия се републиканец Хенри Браун.

По това време губернаторът и вицегубернаторът на Южна Каролина са избирани поотделно; ако Скот беше останал в надпреварата и я беше спечелил, двамата с Хейли щяха да заемат заедно висшите позиции в Южна Каролина.

Различни гледни точки

Единствен чернокож републиканец в Сената, Скот не се притеснява да изтъква това. „Когато се противопоставях на тяхната либерална програма, те ме наричаха реквизит, декоративно присъствие. Защото нарушавам техния разказ“, казва той във видеоклип, заснет през април във форт Съмтър в Чарлстън, Южна Каролина, където са произведени първите изстрели в Гражданската война.

В речта си в Библиотека „Рейгън“ миналата година Скот заяви, че вярата в консервативните ценности е променила живота му, като се аргументира, че способността му да успее в политиката е опровергала критиките на либералите, за които каза: „Можете да ме наречете реквизит, можете да ме наречете декоративно присъствие… Просто разберете, че начинът, по който ме наричате, не съответства на фактите от живота ми“.

Отхвърляйки схващането, че страната е расистка по своята същност, Скот отхвърля преподаването на Критичната расова теория – академична рамка, която застъпва идеята, че институциите в страната поддържат господството на белите хора.

Той също така е говорил от трибуната на Сената за личните си преживявания като чернокож мъж в Америка.

„Усещал съм гнева, разочарованието, тъгата и унижението, които идват с усещането, че си мишена не поради нещо друго, а поради това, че си просто себе си“, каза Скот през 2016 г., разказвайки как колата му е била спирана от пътни полицаи седем пъти в рамките на една година.

Но Скот твърди, че либералите са се опитали да използват расата като оръжие, представяйки небелите граждани като политически потиснати.

„Чуйте ме ясно: Америка не е расистка страна“, каза той в излъчен по националната телевизия отговор на обръщението на президента Джо Байдън към Конгреса през 2021 г. „Връщане назад е да се борим с дискриминацията чрез други видове дискриминация. И е погрешно да се опитваме да използваме болезненото си минало, за да слагаме край по нечестен начин на дебатите в настоящето“.

Пари

Скот влиза в кампанията с повече пари в брой, отколкото всеки друг кандидат за президент в историята на САЩ. В края на кампанията си през 2022 г. той е разполагал с 22 млн. долара, които планира незабавно да прехвърли в президентската си каса.

Има още милиони в други организации, създадени в подкрепа на Скот и неговите усилия. Фондът „Опортюнити метърс“ (Opportunity Matters Fund/ „Благоприятните възможности имат значение“), политически комитет за действие в подкрепа на Скот, похарчи повече от 20 млн. долара, за да помогне на републиканците през 2022 г. Комитетът отчита допълнителни над 13 млн. долара в наличност в началото на 2023 г. Технологичният милиардер Лари Елисън е дарил поне 30 млн. долара на организацията от 2021 г. насам, показват федералните документи.

Друг политически комитет за действие, „Опортюните метърс фънд екшън“ (Opportunity Matters Fund Action), е разполагал с около 3 млн. долара в края на миналата година.

Взаимоотношения с Тръмп

Скот поддържа като цяло сърдечни отношения с Тръмп, въпреки че първоначално подкрепи сенатора от Флорида Марко Рубио на първичните избори за президент на Републиканската партия през 2016 г.

Но той се изказа и срещу Тръмп, след като тогавашният президент заяви, че и от двете страни на смъртоносния сблъсък между вярващи в превъзходството на бялата раса и антирасистки демонстранти в Шарлотсвил, Вирджиния, през 2017 г. е имало „много добри хора“. Скот заяви, че принципите на Тръмп са били компрометирани и че без известен самоанализ „ще му бъде трудно да си възвърне … моралния авторитет“.

Скот също така определи като „неоправдано“ това, че през юни 2020 г. Тръмп ретуитна пост с расистки лозунг, свързван с привърженици на превъзходството на бялата раса. По-късно Тръмп го изтри.

В книгата си от 2022 г. Скот заяви, че Тръмп „внимателно е изслушал“ гледната му точка по въпроси, свързани с расата. И по време на кампанията Скот се е обявявал срещу политическата коректност по същия начин като Тръмп.

„Ако искахте план за съсипване на Америка, щяхте да продължите да правите точно това, което Джо Байдън позволи на крайната левица да върши със страната ни през последните две години“, каза Скот тази година в Айова. „И казвайте на всяко бяло дете, че е потисник, а на черните и кафявите деца – че тяхната съдба е повод за оплакване, а не основание за величие“.

БТА

Източник: e-vestnik.bg