1. Home
  2. Антикорупционен фонд
  3. Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от „заговорниците“ срещу Гешев

Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от „заговорниците“ срещу Гешев

0

Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест (ЕЗА) за Тони Иванов, станал известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители.

Мотивите са липса на съдебен контрол върху такива заповеди, но решението хвърля и светлина върху това какви са аргументите на прокуратурата за ареста (илюстрацията е първа и последна страница от цялото решение, с което АКФ разполага).

Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на месец април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го освобождава.

Отказът е мотивиран с невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор ЕЗА. Такъв е необходим според задължителното тълкуване от Съда на ЕС на разпоредбите на Рамковото решение за ЕЗА, което регулира материята по предаване на търсени лица между държавите-членки на ЕС. Законопроект за синхронизиране на вътрешното ни право с изискванията на правото на Съюза беше подготвен от Министерство на правосъдието и внесен в 49-ия парламент.

Решението на испанския съд дава важна информация за повдигнатото на Иванов обвинение у нас. Всъщност той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата. Иванов е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем. Твърдяното изнудване е с доста спорна формулировка от типа на: „заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал „Чакай отчуждаването през април тогава!“ или „заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал „Ние не сме просто никой. Помисли си“, като търсеното лице искал да принуди пострадалия да продаде имот“.

Испания става втората държава в последните няколко дни, която отказва предаване на искане от българската прокуратура обвиняем, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията „Нексо“.

Източник: acf.bg