1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. „В късна доба, в таен час“. Как се влиза в хижа

„В късна доба, в таен час“. Как се влиза в хижа

0

„Искам да ви уведомя, че от днес (19 април, бел. ред) не сме домакини на хижа „Христо Смирненски“. Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български туристически съюз с помощта на 30 „мутри“.

Това съобщение се появи късно в сряда в профила на хижа „Христо Смирненски“ във Фейсбук. Хижата се намира на 1860 м височина в източната част на Рила, близо до язовир „Белмекен“. Триетажна постройка с 60 места за настаняване. В близост има малка писта и ски влек.

Публикацията на хижарите предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Кой, как и защо влезе в хижа „Христо Смирненски“?

Свободна Европа провери случая с „мутрите“ на хижа „Христо Смирненски“.

На кого е хижата?

Преди да стигнем до сигнала за влизането на „мутри“ в хижа „Христо Смирненски“ е важно да изясним кой е нейният собственик.

Тя е собственост на БТС. През 2005 г. хижата е отдадена за безвъзмездно и безсрочно ползване на Туристическо дружество (ТД) „Юндола 1919“. То от своя страна я преотдава под наем на фирма „МИГ 79 Б“. Собственикът на тази фирма е починал преди няколко месеца. Именно неговите наследници са тези, които представители на БТС са изгонили.

Проблемът възниква заради две основни обстоятелства. Първото е принципното решение на туристическия съюз за прекратяване на всички безвъзмездни и безсрочни договори, сключвани назад в годините, защото са нередни. Прекратяването им се случва по определен ред и въпросът е дали в този случай той е спазен.

Второто е смъртта на собственика на фирмата наемател на хижата, която сама по себе си е свързана с различни юридически казуси. Това са прехвърляне на собственост и управление, както и покриване на дългове. Те обаче не водят до автоматично прекъсване на договорните отношения.

„Едни млади юнаци“

Влизането в хижата е станало, докато хората, които я стопанисват, не са били там. На мястото е имало един техен служител, който се грижи за обекта, когато в него няма посетители. Стопаните пристигат по-късно, след като разбират за случващото се.

„В хижата се изсипаха представители на БТС заедно с 30 човека, повечето едри „частни охранители“ и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем дори якетата да не мръзнем“. Това написаха хората, които стопанисват хижа „Христо Смирненски“.

На мястото е отишъл и председателят на Туристическо дружество „Юндола“ Борис Голомехов. Това е дружеството, което има договор за ползване на хижата с БТС и от своя страна я е преотдало под наем на частната фирма.

„Имах притесненията, че ще ме бият. Аз съм на 64 години, а те вътре едни млади юнаци“, каза за Свободна Европа Голомехов. „Не бях допуснат в хижата“, каза той. По думите му това е „самоуправство и погазване на закона“.

Стопаните на хижата казват, че управляват обекта от 18 години по силата на договори за наем, а отношенията с БТС през годините са били добри. „До миналата година, когато се смениха хора на ръководни постове. И тогава започна натиск и показване на влияние и сила с цел да ни вземат хижата. Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е твърде апетитен, за да е наш“, пишат стопаните на хижата.

„Почукахме си, влязохме си“

Председателят на БТС Венцислав Венев отрича в хижата да е влизано със сила и с „мутри“. „Отидохме, почукахме си, влязохме си“, каза Венев пред Свободна Европа. „Разбрах от социалните мрежи, че сме нахлули“, каза той. Венев каза, че „хижата е приета от БТС в присъствието на полицаи и щатни служители на туристическия съюз“.

По думите му хората, които в момента стопанисват хижата, са „се самонастанили“, защото нямат действащ договор за наем. Венев каза, че има решение на БТС за прекратяване на договора за безвъзмездно отдаване на хижата на ТД „Юндола“ и те са били уведомени за това.

Действията на оперативното ръководство на БТС не се приемат еднозначно от цялото ръководство на туристическия съюз. Думите на Венев бяха отречени от Румен Драганов, който е член на Управителния съвет на БТС и директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Румен Драганов потвърди пред Свободна Европа, че има принципно решение за прекратяване на договорите за безвъзмездно и безсрочно ползване на обекти на туристическия съюз, които са сключвани от предишните ръководства. Но отрече конкретният договор за хижа „Христо Смирненски“ да е прекратен. „Нямаме прекратяване на договорите, които действат в момента. Това се решава от съда. Ако има претенции, че са се самонастанили, ние трябва да ги призовем в съда“, каза Драганов.

Според Драганов Управителният съвет на БТС не е упълномощавал председателя Венцислав Венев да действа по този начин. Той определи действията на председателя на БТС като „директно нападение върху тези хора и огромна щета върху имиджа на БТС“. Драганов каза, че спорът трябва да се реши в съда. „Не може в късна доба в таен час да влизат някакви хора в хижата“, каза Драганов.

Драганов добави, че настоящият председател на туристическия съюз има интерес към хижата. „Венцислав Венев е от ориентирането и искаше да вземе тази база за ориентирането. Той е декларирал пред мен, че иска тази база“.

Пред Свободна Европа Венцислав Венев каза, че няма интерес към хижата. „Преди 2000 г. имахме депозирано такова писмо, но това е много отдавна“, добави той.

Във вторник членове на Управителния съвет и на Инспектората на БТС разпространиха декларация, в която казват, че „оттеглят подкрепата и доверието си към председателя на БТС Венцислав Венев и настояват за неговата незабавна оставка, както и на всички хора от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижа „Христо Смирненски“ в Рила“.

Хижата е затворена до изясняване на спора. Тя е един от десетките обекти, собственост на БТС. Изграждането на хижи започва през 50-те години на миналия век с финансовата подкрепа на държавата. Сградите често се намират на труднодостъпни, но пък красиви места. Собственици са местни туристически дружества или БТС. В последните години атрактивни хижи преминават в частни ръце при непрозрачни условия, други са занемарени или са дадени под наем с неизгодни договори.

Източник: svobodnaevropa.bg