1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. Бомба, кортеж и минувач от Израел. Защо Гешев не може да разследва Гешев

Бомба, кортеж и минувач от Израел. Защо Гешев не може да разследва Гешев

0

Около 11:30 часа на първи май в близост до колата на главния прокурор Иван Гешев избухва взривно устройство. Той пътува в брониран автомобил. Никой не е пострадал, няма щети. Кортежът продължава към София, без дори да спре. Събитието се случва в местността „Ярема“, в района на Самоков. Това са потвърдените засега факти около инцидента, известни седмица по-късно.

Но покрай тях бяха изговорени куп други неща, нито едно от които досега не е потвърдено. В деня на инцидента беше казано, че бомбата е отворила кратер край пътя; предизвикала е огнен стълб; била е с мощност 3 килограма тротилов еквивалент. Разследващите от прокуратурата говореха за насочен взрив, предназначен за убиване, а като доказателство се появи снимка с пукнат фар.

Мястото на инцидента е на пътя между Самоков и София, близо до местност


Мястото на инцидента е на пътя между Самоков и София, близо до местност „Ярема“.

Някои медии цитираха свои източници, че бомбата е активирана с военен дрон, а официално беше казано, че осколките са летели със скорост 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие. Първото твърдение не беше потвърдено по-късно, а второто е невъзможно по законите на физиката.

Беше съобщено, че щастлива случайност е спасила Гешев и семейството му. Почти седмица прокуратурата поддържаше версията, че Гешев е пътувал с жена си и децата си. И това се оказа невярно.

Толкова повече ставаха съмненията, че някога ще научим истината за този случай.

Колкото по-богата ставаше обрисуваната от прокуратурата и някои медии картина, толкова повече ставаха съмненията, че някога ще научим истината за този случай.

Седмица по-късно доста от тези „бомби“ вече са гръмнали. Оказа се, че прокуратурата е разпространявала неверни данни и това накара повече хора да изказват съмнение дали изобщо може да има обективно разследване.

Покрай всичко това се появи и неизвестен „израелски експерт по контратероризъм“, който е пристигнал в България час и половина преди взрива. По-интересното за него е, че е присъствал на първия оглед на мястото на взрива. Българските закони ясно казват кой има право да провежда разследването и не всеки може да отиде и да разгледа мястото още в първия момент. Шефът на следствието каза, че е допуснал „израелския експерт“ по искане на Гешев, което на практика е намеса в разследването.

„При тази структура на прокуратурата не вярвам, че може да се проведе обективно разследване. Не трябва ли пострадалият да не се саморазследва?“, каза бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред Сега.

Разследването се води от Националната следствена служба (НСлС). Тя обаче е част от прокуратурата, а директорът ѝ по право е заместник-главен прокурор. Т.е. той е подчинен на Гешев, когото сега трябва да разпитва като жертва в случая.

От години Европейският съюз и западни партньори на България призовават за реформа на прокуратурата, защото в момента главният прокурор е безконтролен и на практика е невъзможно да има независимо от него разследване както на престъпление срещу него, така и на престъпление, евентуално извършено от него.

Привържениците на такава реформа казват, че сегашният случай демонстрира защо тя е необходима. Зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров пък директно обвини тези политици в съучастие в атаката срещу Гешев.

„Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко“, каза изненадващо в понеделник директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той разпространи остра позиция, с която влезе в пряк сблъсък с Гешев. Това е безпрецедентно досега в системата на прокуратурата, която е йерархична структура и главният прокурор директно може да влияе върху всички в системата.

Как падна първото парче от доминото

Още в първия момент Националната следствена служба каза, че разследва терористичен акт, чиято цел е била убийството на Иван Гешев. Досега няма данни да има доказателства за това. МВР използва доста по-неутралната дума „инцидент“. Последваха ​противоречиви реакции от политиците.

Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъдиха „терористичния акт“. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че това е „акт срещу държавността“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обаче каза, че „случаят напомня инсценировка”, а съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев сравни взрива с „пиратка, която е изплашила зайци“.

Това разминаване отразява много точно политическото разделение по темата за необходимостта от реформа на прокуратурата.

Прокурори от цялата страна демонстрираха солидарност с шефа си и излязоха на протест, за да кажат „в лицето на престъпността, че нас не ни е страх“.

И така дойде петият ден след взрива, когато беше опровергано основното твърдение, което разпространи прокуратурата – а именно, че главният прокурор е пътувал със семейството си. Оказа, че не е бил със семейството си в автомобила.

Борислав Сарафов каза, че е бил подведен от главния прокурор.

Коалицията ПП-ДБ поиска оставката на заместник-главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който пръв съобщи, че Гешев е бил със семейството си. Т.е. не е казал истината.

Няколко часа по-късно той обясни, че е бил подведен от главния прокурор и се отрече от първоначалните си твърдения, че „само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му“.

Почти седмица главният прокурор Иван Гешев мълчеше. На шестия ден след случая Иван Гешев се появи в Ню Йорк. Той публикува в Туитър поздравление за 6 май, ден на храбростта и празник на българската армия. На снимката е застанал пред Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Вечерта Гешев даде интервю за БНТ от Ню Йорк и каза, че не е бил със семейството си по време на взрива и е пътувал по обичаен маршрут. Преди това разследващите поддържаха версия за никому неизвестен маршрут и евентуален теч на информация за движението на главния прокурор.

Не е известна причината за пътуването на Гешев в САЩ.

Как се появи версията с децата

„За децата се притеснявам, много се изплашиха,“ казва Иван Гешев малко след взрива пред сайта „Епицентър“. Думите му са цитирани в десетки други медии. Така тръгна версията, че Гешев е пътувал с жена си и децата.

Няколко дни официалната версия беше, че главният прокурор е бил със семейството си в колата. Това беше съобщено и от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов в деня на взрива. В петък обаче служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че Гешев не е пътувал със семейството си.

„Всичко е ОК, добре че смених колите в последния момент. Иначе… добре че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха“.

В няколко сайта се появяват думи на Иван Гешев във връзка с инцидента.


В няколко сайта се появяват думи на Иван Гешев във връзка с инцидента.

Тези думи на Иван Гешев цитира веднага след инцидента сайтът „Епицентър“. По-късно последните две думи – „много се изплашиха“, изчезват от сайта. Те обаче все още са налични в десетките други сайтове, цитирали изявлението.

Друг сайт – ПИК, също цитира негови думи „за децата ме е страх“. В телефонен запис, излъчен в централните новини на бТВ, Гешев казва:

„Благодаря ви! Няма да коментирам“.

Повод да се търси коментар за състоянието на членовете на семейството на Иван Гешев са думите на Борислав Сарафов, че „само една случайност е спасила както главния прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“.

Ден по-късно на въпрос колко души е имало в колата говорителят на прокуратурата Сийка Милева каза, че „няма да навлизаме в личното пространство на г-н Иван Гешев“.

Така информацията, че под заплаха е било цялото семейство на Иван Гешев, започна да циркулира в общественото пространство и предизвиква съчувствие.

„Това е чудовищен акт. Съчувствам на Иван Гешев, на семейството му“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство“, написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

На брифинг от мястото на инцидента на 2 май Сийка Милева не опроверга невярното твърдение за семейството на Гешев.


На брифинг от мястото на инцидента на 2 май Сийка Милева не опроверга невярното твърдение за семейството на Гешев.

В продължение на седмица информацията не беше опровергана както от Иван Гешев, така и от заместника му, но се появиха съмнения. Това провокира парламентарно питане до вътрешния министър.

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО)“, каза Демерджиев в петък пред депутатите.

След изказването на Демерджиев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха оставката на Сарафов, както и отнемане на разследването на случая от НСлС.

Малко по-късно същия ден Борислав Сарафов разпространи изявление чрез БТА, в което каза, че е „бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си“.

Така беше опроверган основен факт, свързан с обстоятелствата около взрива до колата на Гешев, който прокуратурата разследва.

Гешев обаче обвини медиите за това разминаване. Той нарече “различни импровизации в медиите” твърдението, че е бил с децата си, въпреки че първоначалната информация за това беше разпространена от неговия заместник и директор на следствието Борислав Сарафов, който каза, че е в непрекъснат контакт с главния прокурор.

В понеделник, 8 май, последва нова позиция на Сарафов. Този път той директно обвини Гешев за разпространяването на това невярно твърдение.

„Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“, пише Сарафов.

Колко силен е бил взривът

Още с първите си изявления по случая прокуратурата описа силна експлозия до колата на Гешев. Думите, които бяха използвани, са „мощен взрив“, „мишена за убиване“, „професионално изпълнение“ и „частици от секундата“, които са спасили живота на главния прокурор.

Представителите на прокуратурата описаха апокалиптична картина.

„По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер, който е с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра“, каза Сарафов на 1 май.

В деня на инцидента журналистите не бяха допуснати до местопрестъплението, а детайлите се появяваха в новините като информация от неназовани източници. Такива бяха и първите снимки, за които се каза, че показват мястото на инцидента, но те рязко контрастираха с твърденията за кратер и огнено опустошение.

В първия ден медиите не бяха допуснати до мястото на взрива, но се появиха кадри от него.


В първия ден медиите не бяха допуснати до мястото на взрива, но се появиха кадри от него.

„Бомбата е била с не по-малко от 3 килограма тротилов еквивалент“, каза Сарафов на 1 май.

„Буквално до часове ще знаем както вида на взривното вещество, така и неговото количество“, каза той.

Седмица по-късно такава информация няма, а от прокуратурата започнаха да говорят, че за изясняване на тези детайли ще са необходими седмици.

Няма нито една готова експертиза към момента. Не мислете, че една такава експертиза може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни“, каза зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

Междувременно експерти изразиха съмнения, че взривът е бил с три килограма тротилов еквивалент, защото пораженията биха били по-големи. Снимките на спукан фар, одраскани дървета и разровена пръст не кореспондираха с твърденията на прокуратурата за кратер, четири-пет метра огнен стълб и осколки, свистящи със „скорост 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие“.

Седмица след взрива Иван Гешев каза, че се е прибирал по обичаен маршрут. Той описа ситуацията така:

„На завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив (може би на десетина метра), има мост. […] Отдалечихме се в посока София и колегите от НСО ме заведоха в Националната служба за охрана“.

Как се появи един „израелски експерт“

В продължение на няколко дни Борислав Сарафов и Ясен Тодоров обясняваха професионализма на извършеното деяние и мощността на взрива с мнението на „израелски експерт“. Името му не стана ясно.

„Говорим за специалист по антитероризъм и взривове от държавата Израел, с която сме установили много добри професионални контакти“, каза заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров .

Не стана ясно как и защо експертът е допуснат до мястото на взрива, но многократно беше казано, че заключенията му са важни за прокуратурата. „Високо ценя мнението на израелския експерт“, каза Борислав Сарафов.

Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва, знае кой е.

В интервюто си пред БНТ шест дни след инцидента Гешев каза, че „този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва, знае кой е“. След това изказва съмнение в професионализма на министър Иван Демерджиев.

„Така че без да го обидя [Демерджиев – б.а.] по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на Държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев“, каза Гешев.

Именно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев повдигна завесата около израелския експерт. Това се случи в отговор на депутатско питане в парламента.

„Това, което достигна до мен, е, че този експерт е пристигнал час и половина преди да настъпи взрива. Каква е причината той да дойде в България, аз не мога да ви кажа“, каза в петък служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

От няколко източника Свободна Европа научи и потвърди името на израелския експерт. Няма публична информация за професионалната му експертиза. По тази причина Свободна Европа засега няма да публикува името му. По неофициална информация той е свързан с полицейското управление в Йерусалим и при предишно идване е бил на среща с еврейската общност и главния прокурор.

Какво точно е правил експертът от Израел

Прокурорите дадоха противоречиви обяснения какво точно е правил експертът на местопроизшествието. Според Борислав Сарафов той е присъствал на огледа, според Ясен Тодоров – „визуално е видял“.

„В огледа на местопроизшествието, заедно с моите колеги (следователи от НСлС и колегите от Специализирания отряд за борба с тероризма) участва и израелски експерт по контратероризъм“, каза Сарафов на 2 май.

Ден по-късно, на брифинг, на който бяха поканени само БНТ, БТВ и Нова телевизия, Ясен Тодоров каза, че експертът „не е участвал в огледа“, но „визуално е видял какво се случва и каква е обстановката на местопроизшествието, какви са пораженията“. Липсваха въпроси кой е експертът, защо и на какво основание е бил на мястото на взрива.

Няколко дни по-късно шефът на Тодоров даде отговор на този въпрос. Борислав Сарафов каза, че е израелският експерт е доведен от самия Тодоров „по разпореждане на г-н Гешев“.

Няма официална информация кой и защо е поканил този човек в България, както и на какво основание той е присъствал на местопрестъпление, свързано с посегателство срещу живота на главния прокурор на републиката.

От НСлС не отговориха на въпросите на Свободна Европа. От МВР казаха, че нямат отношение към разследването.

„Посолството на Израел в България по никакъв начин не е свързано и няма отношение по този въпрос“, казаха в отговор на питане на Свободна Европа от посолството на Израел.

Дупка от сачма

Голяма част от информацията за детайлите около взрива до автомобила на Иван Гешев беше разпространявана неофициално – от снимките на местопроизшествието, през начина на задействане на бомбата, до маршрутите на движение на главния прокурор.

Такава е и снимката на автомобилен фар, която би трябвало да илюстрира щетите по автомобила. Тя се появи на 2 май в новините на бТВ като ексклузивно съдържание.

Нова телевизия и БНТ показаха същата снимка, но и трите медии не уточниха източника ѝ. Твърдението е, че тя показва щета върху бронирания автомобил, с който е пътувал Гешев.

Снимка на автомобилен фар, за която се твърди, че е от колата, в която е бил Иван Гешев.


Снимка на автомобилен фар, за която се твърди, че е от колата, в която е бил Иван Гешев.

Автомобилният фар със следа от сачма е единствената щета, която досега е станала публична, макар и неофициално.

Борислав Сарафов каза на 1 май, че „някой е следил маршрутите“ на главния прокурор. В деня на инцидента БНТ съобщи, без да се позовава на източник, че „трасето, по което е минал главният прокурор, е било резервното“.

Тази информация също беше опровергана от служебния вътрешен министър.

„Кортежът на главния прокурор се е движил по обичаен за него маршрут“, каза в петък Иван Демерджиев. Според вътрешния министър щетите по бронираната кола са незначителни и се изразяват в дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него.

„Автомобилът на главния прокурор е по-добре защитен, отколкото този, в който пътува президентът“, каза Демерджиев.

До този момент от прокуратурата, която често показва доказателства по избрани дела, не са показали как изглежда автомобилът на Гешев след взрива. В сайта на прокуратурата няма никаква официална информация за взрива до колата на главния прокурор.

Инцидентът с взрива до колата на главния прокурор идва на фона на заявките на няколко политически сили да подкрепят закони за реформи в прокуратурата. Те предвиждат механизми за контрол върху работата на главния прокурор, с които Иван Гешев не е съгласен.

Според бившия вътрешен министър Бойко Рашков няма кой да проведе обективно разследване на взрива до колата на главния прокурор. По думите му пред Сега България не се съобразява с международните стандарти за разследване при такива хипотези, а се разследва „както ни е удобно, за да демонстрираме на началника колко сме лоялни към него“.

Източник: svobodnaevropa.bg