1. Home
  2. Антикорупционен фонд
  3. Писмо на пет граждански организации относно позицията на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС

Писмо на пет граждански организации относно позицията на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС

0

Днес АКФ и още четири граждански организации изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което алармират от Съвета да бъде взето отношение по изнесените в изказването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов твърдения за политическа активност на прокуратурата и данни за пряка намеса на главния прокурор Иван Гешев в разследването на предполагаемия опит за покушение, насочен срещу самия него.

ДО

ПЛЕНУМА НА

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Относно: позиция на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

На 8 май тази година чрез Българска телеграфна агенция бе разпространена позиция на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС, в която се казва: „Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.“ Отправената констатация за политическа активност на българската прокуратура от г-н Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години.

Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото заявено публично от толкова високопоставен магистрат е безпрецедентно.

В цитираната позиция г-н Сарафов дава и конкретни данни за пряка намеса на главния прокурор Иван Гешев в разследването на предполагаемия опит за покушение, насочен срещу самия него. Според изложеното, главният прокурор е разпоредил да бъде осигурен достъп до местопроизшествието на неизвестно чуждестранно лице – експерт по контратероризъм, водено от заместника на Сарафов Ясен Тодоров. Това разпореждане е изпълнено от присъствалите на мястото длъжностни лица. По-късно главният прокурор публично заявява, че въпросният експерт впоследствие явно е споделял информация с него относно установеното на местопроизшествието.

Съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт. Като представители на граждански организации считаме, че пленумът на ВСС следва да свика извънредно заседание, на което да разгледа позицията на г-н Сарафов и да обсъди в дълбочина причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт. ВСС следва да изпълни законовите си задължения и да даде институционален отговор на повдигнатите в позицията въпроси.

Прокурорската колегия на ВСС следва да се занимае незабавно с пълното изясняване на този случай. Както е добре известно, главният прокурор нито има правомощието да дава указания по конкретни разследвания, нито може да се разпорежда на какви лица да се дава или отказва достъп до местопроизшествие. Случаят е още по-притеснителен и вследствие на факта, че при досъдебно производство за предполагаем опит за покушение срещу самия него, главният прокурор е в очевиден конфликт на интереси и би трябвало на още по-голямо основание да стои максимално далеч от разследването, за да не влияе върху неговата обективност.

В допълнение, прокурорската колегия на Съвета би трябвало да се занимае и с обстоятелството защо това вероятно устно и без никаква законова опора указание въобще е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото действие.

Считаме, че са изнесени конкретни данни както за злоупотреба с власт, така и за нарушаване на служебни задължения.

По този начин ще се даде адекватна реакция на обществените очаквания за правова държава и добро управление, и срещу овладяването на институциите.

10.05.2023 г.

Гр. София

Антикорупционен фонд

Български адвокати за правата на човека

Български институт за правни инициативи

Български хелзинкски комитет

Институт за пазарна икономика

Източник: acf.bg