1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. „Еди-кой-си е казал на еди-кой-си“. Денят, в който прокуратурата развя „кирливите си мръсни гащи“

„Еди-кой-си е казал на еди-кой-си“. Денят, в който прокуратурата развя „кирливите си мръсни гащи“

0

Понеделник, минава 10:00 часа сутринта. Започнала е поредна седмица в търсене на мнозинство за съставяне на редовно правителство. Предстоят нови преговори между ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“, след като от „Продължаваме промяната – Демократична България“ нееднократно са отказали да подкрепят кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

Този път публиката е заредена с малко по-различни очаквания. В края на отминалата седмица главният прокурор Иван Гешев от жертва на „опит за атентат“ изведнъж е станал обект на обвинения за недопустима намеса в разследването на собственото си покушение. При това те идват от заместника му и негова доскорошна дясна ръка Борислав Сарафов.

Дори двете най-безкритични към Гешев партии в парламента – ГЕРБ и ДПС, изненадващо са поискали оставката на главния прокурор. А това е последвано от още по-изненадващо искане за предсрочното му отстраняване, внесено от шестима от най-верните му поддръжници във Висшия съдебен съвет.

У публиката назрява впечатление, че сякаш всички изведнъж са осъзнали спешната необходимост от съдебна реформа. Тя трябва да изкара страната от спиралата на пет последователни парламентарни вота за две години. И да ѝ осигури над 6,2 млрд. евро от Плана за възстановяване и устойчивост, пред които стои условие на недосегаемостта на главния прокурор да бъде сложен край.

Вместо реформаторско мнозинство обаче, зрителите получават признания от най-висшите нива в прокуратурата, че тя е подложена на постоянно политическо влияние, ръководи се чрез препредаване на послания, оферти и предупреждения и умишлено държи „на трупчета“ дела срещу политици, за да им „извива ръцете“.

С други думи в публичното пространство излизат данни за редица престъпления като търговия с влияние, корупция, принуда, престъпления срещу правосъдието, изнудване, заплаха. При това с тях се замерят главният прокурор и заместникът му.

Приятелства и предателства

Пръв на сцената излиза Гешев, който прекара последните две седмици след взрива до кортежа си в пътувания до Турция и САЩ. Той е придружен от четирите си заместнички, които мълчаливо ще станат свидетелки на близо 40-минутната му реч в Конферентната зала на Съдебната палата в София. Липсва само „лицето“ Сарафов, както за пръв път ще го нарече Гешев.

Събитието е обявено като „изявление“ на главния прокурор. Практиката, наложена през първата половина от 7-годишния му мандат, показва, че предстои обвинителна пледоария срещу критиците му без възможност за журналистически въпроси.

Този път тя започва с многозначително споменаване на думите „родина, татковина, отечество, мъжка дума, вярност към приятелите“. Следва показване на неподписана оставка, обърната наопаки, кратка пауза за снимки, разкъсване на парчета и хвърлянето им на пода.

Останалата част от изявлението е представена като хронология на „атаките на политическата мафия и престъпността“. Всъщност фокусът е насочен най-вече върху „десетките“ разговори, които Гешев е провел през последната седмица „по телефона, а и лично в къщата си – с политици, членове на ВСС и магистрати – десетки, може би повече от десетки“. Все хора, които самият той обобщи с определенията „мафия“, „боклук“ и „мишки“, призовавайки да бъдат „изметени“ от „народа“.

Преразказът не включва имена, но споменава приятел, „близък до ГЕРБ“, „политик – жена“, която е считал за приятел, както и прокурор, с когото са „съученици от много време“. Става ясно, че Гешев се чувства предаден. Включително и от ДПС.

Именно ГЕРБ и ДПС са двете партии, заради които главният прокурор нееднократно е получавал критики, че се радват на по-благосклонно отношение от страната подчинените му.

Поименно назовава само Бойко Борисов и Борислав Сарафов, по чиито адрес главният прокурор използва обръщението „лицето“. По този начин МВР обичайно нарича заподозрените в престъпление. Преди години така се обръщаше и бившият главен прокурор Сотир Цацаров към бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, преди последният да стане обвиняем по три дела и впоследствие да бъде оправдан и по трите.

„Копчето enter“

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и, че това, ако не го направя, някой ще натисне, цитат – „копчето enter“ – с някакви неща, с някакви видеоклипове. И затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава“, разказва Гешев.

Той твърди, че съобщението е било анонимно и не уточнява как точно го е получил. Малко по-късно Борисов казва в парламента, че на никого не се е обаждал и „никакви листчета“ и предупреждения не е изпращал, „защото не сме в тази позиция“.

Никой от двамата не уточнява дали са практикували подобна форма на общуване в миналото, когато Борисов все още беше премиер, например.

Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше, в някаква степен внимателно, да я ръководи.

„Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше, в някаква степен внимателно, да я ръководи в интерес на собствените си, може би, користни интереси. А сега го прави безобразно, брутално“, продължава Гешев.

От думите му става ясно, че „преди месеци“ е получил „завоалирано предложение“ от името на Борисов: „Да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия.“

Казва и, че след взрива до колата му на 1 май вече е получил друг знак: „Мой приятел от провинцията ми се обади, близък до ГЕРБ, и каза, че притеснен Бойко Борисов, че лицето Бойко Методиев Борисов, му се е обадил и питал къде е семейството ми. Той казал, че не знае. Казва: „А, не знаеш?“

Макар да не го определя еднозначно като заплаха, Гешев добавя, че тогава приятелят му е предал съвет от Борисов: „Да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета новина“.

С това контактите му с ГЕРБ не се изчерпват. Главният прокурор твърди, че след като номинираната за премиер Мария Габриел обявява оставката му за приоритет на евентуалния ѝ кабинет, той се обажда на „политик, който познавам и считах за приятел, политик – жена“.

„Тя каза: „Разбери ме, бях до нея, от нея го чух за първи път.“ [Oт] което ми стана ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора – лицето Бойко Методиев Борисов и може би един-двама, пет други. Тук ме учудва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция. И поне не са оставяли в мен през годините впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство.“

В момента, когато Габриел прави заявката, че бъдещият ѝ правосъден министър ще поиска от ВСС отстраняването на Гешев, до нея седи председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

За атаката на своя заместник Сарафов срещу него, главният прокурор признава, че също е поискал обяснение по телефона, а директорът на следствието е изразил съжаление, декларирайки, че е бил принуден да го направи. Подобно на Борисов, Сарафов по-късно ще отрече това.

„Барселонагейт“

В края на изявлението си Гешев се сеща, че е пропуснал да спомене и за разговор с негов подчинен, който разследва случая с „къщата в Барселона„, по който испанските власти проверяват евентуална връзка на Борисов със схема за пране на пари.

„Получих съобщение от един колега прокурор, който ми написа: „Здравей Иван“. Ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов е казал на еди-кой-си и еди-кой-си е казал на еди-кой-си, еди-кой-си на еди-кой-си, и той ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък“ – миналия петък“, преразказва Гешев.

Главният прокурор веднага уточнява, че това дело е на отчет във Върховната касационна прокуратура и оттам са му казали, че всъщност „прогнозният му срок“ е до края на годината. Самият Гешев обаче прогнозира през януари, че то трябва да приключи до „месец, месец и нещо“.

Борислав Сарафов говори пред журналисти в националното следствие.


Борислав Сарафов говори пред журналисти в националното следствие.

През миналия октомври той анонсира и, че проверката за снимките на пачки с евро и златни кюлчета от спалнята на Борисов също трябва да приключи скоро. Последва разкритие на Антикорупционния фонд, че прокуратурата е скрила факта, че част от заснетите 500-еврови банкноти всъщност съществуват. Официална информация от държавното обвинение за хода на тази проверка към този момент обаче липсва.

Изявлението на Гешев е последвано от брифинг на заместника му Сарафов. С уточнението, че ще се опита да се придържа към морала и професионалната етика, „доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация“, той обвинява Гешев, че „извива ръцете на политиците“ с дела като „Барселонагейт“.

Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор.

„Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор, както той каза днес лично“, казва Сарафов и декларира, че знае и още уличаващи факти за Гешев, които е готов да изнесе пред ВСС.

Той обаче не дава конкретно обяснение на въпроса защо досега е мълчал за тези практики. Ако се докаже, само по себе си, твърдението, че главният прокурор умишлено влияе на хода на дела с цел изнудване, е не само достатъчно основание за освобождаването му от поста, но и за образуване на разследване срещу него. По този повод самият Сарафов казва, че „наказателно производство срещу главния прокурор трудно може да бъде образувано“.

„Методите на г-н Гешев“

„Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото. Никога не съм искал да стигна до това, но очевидно точката на нетърпимост е стигнала до там, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото“, обяснява Сарафов.

И завършва с призив да му бъде предоставена физическа охрана, защото познава „методите на г-н Гешев“.

„Аз заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието, за да не се окажа внезапно убит така, както беше убит прокурорът [Николай] Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20-на години“, казва още Сарафов и се обръща лично към главния прокурор: „Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия идол, г-н [Никола] Филчев.“

Убитият през 2002 г. Николай Колев е бивш приближен на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, който влиза в публичен конфликт с него. Заради неразследваните твърдения, че Филчев е замесен в покушението му, през 2009 г. България е осъдена от Европейския съд по правата на човека. Именно в това решение за пръв път заляга констатацията, че българският главен прокурор е практически недосегаем. Причината е, че той може да контролира и да въздейства на работата на всеки редови прокурор заради пирамидалната структура на държавното обвинение.

На фона на тези взаимни обвинения в мафиотски практики на върха на прокуратурата, в края на деня БСП отказва да подкрепи съставянето на кабинет с мандат на ГЕРБ. Без гласовете от социалистическата партия, ПП-ДБ и „Възраждане“, мандатът, получен от Мария Габриел, изглежда невъзможен за осъществяване, защото не се събира нужното парламентарно мнозинство.

На този фон следващото действие от „развяването“ на самопризнания за престъпления от членове на висшето прокурорско ръководство предстои да се пренесе във ВСС. Той трябва последователно да разгледа исканията за освобождаване на Гешев – внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета, на заместника му Сарафов – по искане на Гешев, както и на заместника на Сарафов в националното следствие Ясен Тодоров, чието освобождаване пък поиска Сарафов.

Източник: svobodnaevropa.bg