Договорката за съвместно управление с ротация на министър-председателя между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предизвика брожения в редиците..."/> Договорката за съвместно управление с ротация на министър-председателя между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предизвика брожения в редиците..." /> Договорката за съвместно управление с ротация на министър-председателя между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предизвика брожения в редиците..."/> „Може да постигне определени успехи“. Какво да очакваме от кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ – 359.news
  1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. „Може да постигне определени успехи“. Какво да очакваме от кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ

„Може да постигне определени успехи“. Какво да очакваме от кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ

0

Точно 50 дни след петите поред парламентарни избори на 2 април първите две политически сили в Народното събрание – коалициите ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ), се разбраха да формират правителство с мандата на вторите.

До постигане на споразумение се стигна, след като и двете коалиции прекрачиха „червени линии“, които бяха поставяли пред избирателите си. И след като се разбра, че достатъчна подкрепа за правителство с мандат на ГЕРБ няма. Сега лидерите казват, че това не е коалиция.

Социалните мрежи „завряха“ от полярни мнения на партийци и симпатизанти и от двете страни. Евродепутатът от ГЕРБ- СДС Александър Йорданов написа във фейсбук, че се правят „странни ротационни схеми, резултатът от които ще бъде анархията“. Хора от кръга на ПП-ДБ виждат в споразумението предателство на заявката, че обединението няма да подкрепи кабинет с участието на политици от ГЕРБ. На лидерите им се наложи да се оправдават.

В крайна сметка идеята е хоризонтът на съвместно управление да е 18 месеца, като на първите 9 месеца да има ротация на премиерския пост между проф. Николай Денков от ПП-ДБ и бившия еврокомисар Мария Габриел от ГЕРБ. Това минава през оставка и нова процедура по избор на правителство в средата на уречения период.

Кои ще са министрите ще се разбере в близките дни, като първо президентът Румен Радев трябва да връчи мандата на излъчения от ПП-ДБ кандидат-премиер проф. Денков. Очаква се това да се случи до края на седмицата. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 133 народни представители при нужни 121 гласа за парламентарно мнозинство.

Въпреки недоволствата, от бъдещото правителство се очаква да свърши добра работа, особено за влизането на България в Еврозоната, членството в Шенген и реализиране на съдебна реформа. Това е мнението на политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов. Опасностите от подобно съвместно управление според тях са разочарован електорат да налее още сила на крайни партии – като проруската, евроскептична парламентарна сила “Възраждане”. Другата опасност заради отмятане от поетите обещания от страна на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да падне кабинетът и да не бъдат изпълнени заложените реформи, а да се стигне до поредните предсрочни избори.

Какво знаем досега

За първите 9 месеца при съвместно управление премиер ще е академик Николай Денков (ПП-ДБ), негов вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел (ГЕРБ), гласи споразумението за кабинет с втория мандат. Сред това проф. Денков ще подаде оставка, а след нова процедура по избор на правителство поста ще заеме Габриел. Денков ще е вицепремиер. В първия кабинет няма да има други министри от ГЕРБ освен Мария Габриел.

Имена на министри още няма официално обявени, но очакванията са много от тях да съвпаднат с обявения от ПП-ДБ проектокабинет преди седмици при преговорите за общо управление с първия мандат, които се провалиха. Според източници на Свободна Европа в списъка ще има и промени.

Последва недоволство сред симпатизанти и на двете формации. Във вторник Петков се извини на избитателите чрез фейсбук, че не е спазено обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат.

Попитан какво ще каже на членовете на ГЕРБ, които не одобряват споразумението с ПП-ДБ, Борисов каза в Пловдив: „Тези, които не одобряват, има 240 партии. ГЕРБ е партия за европейско развитие на България. Точка“.

По думите на Борисов от вторник правителството се прави от Мария Габриел и академик Николай Денков. „Дали сме на Мария Габриел 100% от правата да направи такъв кабинет, да направи компромиси, но да има редовно правителство“, каза още лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС в понеделник се отказаха от първия мандат за съставяне на правителство и Габриел върна празна папка на държавния глава. ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 133 гласа в парламента при необходими 121 за мнозинство. Засега не е ясно кога ще бъде подложено на гласуване правителството.

Датата за гласуване в Народното събрание зависи от това кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на кандидат-премиера проф. Денков. В понеделник Радев каза, че ще направи това в следващите дни.

Това не е коалиция

Кирил Петков написа във вторник, че “този формат не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ.”

„Това не се нарича коалиция, това се нарича отговорност. Аз го наричам отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и в същото време със 100% еднакви програми”, каза Бойко Борисов за правителство на ротационен признак в същия ден.

Реално първите 9 месеца ще управляват ПП–ДБ, като единственият представител на ГЕРБ в бъдещо правителство ще е Мария Габриел. Според Петков тя е била „ключът, за да може този модел да бъде конструиран“. По думите му бившият еврокомисар “има безспорни качества и компетенция в Брюксел” и опитът ѝ ще бъде полезен за влизането на България в Еврозоната и Шенген – приоритети, заявени и от двете формации, които „някой трябва да ги случи в Европа“.

Конституционна реформа, регулатори и служби

Проф. Николай Денков изброи шесте приоритета на бъдещия кабинет. Те са:

  • осъществяване на конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС);
  • приемане на бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • влизане в Шенген и еврозоната;
  • връщане на машинното гласуване и промени в състава на ЦИК;
  • създаване на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат;
  • приемане на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Каква полза може да има от т.нар. ротационен кабинет

Професор Евгений Дайнов – политолог и преподавател в Нов Български университет, очаква от бъдещия кабинет да даде плодовете на два процеса в развитие. Първият процес е “рязкото отслабване и дезориентация на ГЕРБ и Бойко Борисов”. Вторият е “устойчивата и принципна позиция на ПП-ДБ“.

Дайнов смята, че може да се очаква 9 месеца управление на ПП-ДБ, което да има по-сериозни резултати от онези 6 месеца, в които управляваше кабинетът с премиер Кирил Петков с партньори ДБ, БСП и ИТН.

Според Дайнов, ако от ГЕРБ продължават да са уплашени и дезориентирани, то ПП-ДБ ще управляват, “както правят политика – устойчиво и гъвкаво”.

Евгений Дайнов (вляво)


Евгений Дайнов (вляво)

“Тези неща, които се задават, имат потенциала да са особено добри, след като дългогодишно се случваха много лоши неща”, каза Дайнов.

Огнян Минчев смята, че не е съвсем сигурно дали ще има такова правителство и каква ще бъде неговата конфигурация, тъй като “от крайните крила и на двете страни (ГЕРБ и ПП-ДБ) има сериозен обструкционизъм за създаването му“.

Ако правителството бъде формирано и удовлетворява, поне частично, претенциите и визиите на едната и на другата страна, Огнян Минчев смята, че то може да постигне определени успехи на фона на дълбоката криза, в която се намира България. “В смисъл – да приеме балансиран бюджет, да приеме ключови закони за начало на правосъдна реформа, както и да направи необходимите законодателни постъпки за влизането на България в Шенген и в еврозоната”, каза Минчев. Според него, ако това правителство успее да мобилизира политическите ресурси в парламента и изпълнителната власт за осъществяване на тези задачи, това безспорно би било голям успех.

Какви са опасностите

Според професор Дайнов опасността от ротационното правителство може да е “някакъв мащабен бунт на избирателите на ПП и ДБ, на най-активните, ако не разберат и не приемат съществуващото положение”. Според политолога “по-малък риск е някакъв бойкоборисовски номер, някаква лъжа, някакво подвеждане“. Дайнов обаче е не мисли, че лидерът на ГЕРБ има силата и смелостта „да прави бойкоборисовщини вече“.

„Това е друг човек без самочувствие, без власт и без сила”, каза още Дайнов.

„В продължение на 3 години изостряхме обществените отношения, поляризирахме страната и това е стъпка в обратната посока, която от една страна може да доведе до частично успокояване на нещата, но може да отвори и много сериозни пространства за разширяване на радикални политически движения“, каза по повод договорката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и политологът Огнян Минчев на въпрос за опасностите от т.нар. ротационен кабинет.

Той смята, че най-опасни са тези радикални движения, които са свързани с партии като “Възраждане”. Ако недоволни хора от ГЕРБ или от “Продължаваме промяната” потърсят свое представителство при “Възраждане”, ние бихме могли да видим “Възраждане” или партии като “Възраждане”, със сериозно увеличение на подкрепа в рамките на следващия политически цикъл”, каза Минчев.

30 години демокрация

Професорката по политология от университета „МакГил“ в Отава, Канада – Мария Попова написа в Туитър, че постигането на споразумение е “голям ден в българската политика”, защото след 5 избора за 2 години и няколко служебни правителства „политиците в България се опитват да действат отговорно“.

И двете партии поемат рискове, макар че ПП-ДБ рискува повече, казва Попова. Според нея ГЕРБ рискува корупционните ѝ мрежи да бъдат разкъсани и ограничени, а ПП-ДБ рискува отчуждение на електората – заради компромиса за взаимодействие с ГЕРБ. Друг риск пред ПП-ДБ според нея е, че Борисов може да изиграе новите си партньори и да не бъдат постигнати успехи срещу корупцията. Тя отбелязва, че „Борисов дава юздите на жена, която е работила като еврокомисар, и по този начин не му е толкова изцяло подчинена, колкото другите в ГЕРБ“.

“Каквото и да се случи, българите трябва да се гордеят с това колко далеч е стигнала демокрацията през последните 30 години“, казва Попова. Политиците се опитват да преодолеят безизходицата „чрез компромиси, известна отговорност пред избирателите и приемане на демокрацията като единствената игра в града”, добавя тя в поредицата от туитове по темата.

Източник: svobodnaevropa.bg