Когато граждани протестират с боя срещу Паметника на Съветската армия или посолството на Русия в София,..."/> Когато граждани протестират с боя срещу Паметника на Съветската армия или посолството на Русия в София,..." /> Когато граждани протестират с боя срещу Паметника на Съветската армия или посолството на Русия в София,..."/> „Част от хибридната политика на Русия“. МВР не бърза да намери кои хвърляха боя по Дома на Европа – 359.news
  1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. „Част от хибридната политика на Русия“. МВР не бърза да намери кои хвърляха боя по Дома на Европа

„Част от хибридната политика на Русия“. МВР не бърза да намери кои хвърляха боя по Дома на Европа

0

Участници в демонстрация, озаглавена „Поход за мир и суверенитет“, замерваха в неделя с червена боя Дома на Европа, сграда в центъра на София, в която се помещават представителствата на Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП). Това се случи в неделя.

Повече от ден по-късно полицията не е установила кои са физическите извършители на вандалския акт, като какъвто действията на демонстрантите бяха осъдени от ЕК, ЕП, евродепутати, ГЕРБ и ПП-ДБ. От прессъобщение на МВР по случая се разбира, че “при прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора хвърлят яйца и разпръскват червена боя по сградата”.

“Продължава работата за установяване на самоличността на извършителите”, пише още в съобщението. Както и че за случая е получен сигнал в Първо Районно полицейско управление (РПУ) в София. В същото време обявената демонстрация е охранявана от полицията – както изисква законът. Т. нар. „поход за мир“ е преминал пред Дома на Европа в нарушение на съгласувания и разрешен маршрут, съобщиха от Столичната община пред Свободна Европа.

Това, че все още не е е ясно кои са хората, хвърляли боя по представителството на европейските институции в София, повдига въпроса има ли двоен стандарт в действията на МВР. Причината е, че в последните години извършители на протестни актове с боя и други подръчни средства – например срещу Паметника на Съветската армия, табелата на посолството на Русия, партийни централи, винаги са били задържани – поне за няколко часа.

Такъв беше случаят с пиар специалиста Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов, които преди година бяха закарани в столичното Първо РПУ, след като заляха табелата на сградата на руското посолство в София с червена боя в знак на протест срещу войната на Русия срещу Украйна.

В социалните мрежи представители на парламентарно представената проруска партия “Възраждане”, чиито депутати и активисти бяха основна част от демонстрацията в неделя, сравниха случая с политическия протест на автора на онлайн предаването „Контракоментар“ Асен Генов. Преди години той оцвети част скулптурна композиция пред централата на БСП.

“Налага се да поясня, че приликите всъщност са във фундаменталните разлики. Ако Цонко, КЪстадин и компания настояват за равенство между двете, тогава призовавам органите на реда незабавно да извършат арести на участниците с престой от поне 24 ч. в РПУ и двуинстанционно съдебно производство. След което, ако замесените не са удовлетворени от решенията на българския съд, могат да сезират и ЕСПЧ. Oh, wait…”, написа Генов във фейсбук профила си.

Точно това се случва с Генов – задържан е от полицията след протестната си акция. В резултат на задържането си той осъди България в Европейския съд по правата на човека​ (ЕСПЧ).

Според неофициална информация полицията умишлено не е задържала на място извършителите на вандалския акт срещу Дома на Европа в неделя – например за да не дава материал на пропагандни руски медии. На въпрос защо все още (повече от 24 часа по-късно) извършителите не са установени, официално и неофициално отговорът е, че се работи.

Положителен и отрицателен прочит

„Бихме могли да направим и положителен и отрицателен прочит на това“, каза пред Свободна Европа Арман Бабикян. Той каза, че направеното от него и Хаджигенов пред руското посолство в София е било с цел да се даде ясен политически знак.

“Ние не хвърляхме боя по сградата на руското посолство, а по табелата на посолството, точно в деня, в който беше ударена гарата в Краматорск и бяха избити много невинни жени и деца – ясен знак за кръвта на невинни хора в този ден – 8 април”, каза Бабикян. Той описа протеста, организиран от него и Хаджигенов, като “акт, насочен към страната агресор, която подпали тази война“.

„Беше подбран ден, в който беше извършено престъпление. Беше адресирано към табелата, а не просто изцапване на сграда”, допълни Бабикян. Той разказа, че полицаите 3-4 часа се чудили какво да направят, след като са разбрали, че става дума за форма на граждански протест. След което ги прибрали в районното, “което означава, че не познават закона”.

“Сега се е стигнало до обратната крайност – някой им е казал, че така не бива“, каза Бабикян по повод проруската демонстрация от неделя, в която участваха представители на две парламентарно представени партии – „Възраждане“ и БСП, развяваха се и руски знамена. По думите му актът на хората от “Възраждане” и БСП е просто зацапване на една сграда и антиевропейското настроение на тези организации е без някаква ясна причина. “Няма текст за вандализъм (в Наказателния кодекс – б.р.), става дума за хулиганска проява, но полицията не реагира”, добави Бабикян.

Кой организира проруското шествие

„Протестът е заявен пред Столичната община от името на сдружение “Български национален съвет за мир” и три физически лица“, казаха от общината пред Свободна Европа. Справка в Търговския регистър показа, че сдружението се представлява от Нако Стефанов. Той е историк и ориенталист, учил в Ленинград, Москва и Токио. Бил е агент на Държавна сигурност на МВР-Плевен по линия на Управление „Военно контраразузнаване“. През 2022 г. е бил кандидат за депутат от коалиция “Справедлива България”. Според източници на Свободна Европа две от физическите лица са Светозар Съев и Христо Лафчиев, кото са познати и от протестите срещу Истанбулската конвенция и други прояви, свързани с дезинформационни кампании у нас.

На проруското шествие в неделя присъстваха политически представители – лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутатите от партията Николай Дренчев, Цончо Ганев, Деян Николов, народният представител от БСП Георги Свиленски, бившите депутати Мая Манолова, Волен Сидеров и други.

От началото на руската инвазия в Украйна „Възраждане“ и БСП заемат проруски позиции. Те гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтарят заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да „въвлече България във войната“. Досега десетки държави са изпратили военна помощ на Киев, но не са се „въвлекли“ във военни действия.

Участници в демонстрацията развяваха български и руски флагове, както и знамена на партия „Възраждане“.

Руско знаме и флагове на


Руско знаме и флагове на „Възраждане“ на проруското шествие в София в неделя, 21 май.

В един момент шествието е поведено от депутата от „Възраждане“ Деян Николов, който изнесе реч, в която разкритикува Европа и „евроатлантическите ценности“, според репортажите от мястото на събитието. Водените от него хора се спирт на улица „Г. С. Раковски“ пред Дома на Европа, където някои от участниците хвърлят червена боя по сградата.

По-рано в неделя пред БНР една от организаторите на проруската демонстрация – Сърнела Воденичарова, каза, че основната му цел е да събере подписи за провеждането на референдум, в който хората да бъдат попитани дали са съгласни България да бъде „въвличана във войни“. Организаторите твърдят, че има опасност български мъже да бъдат принудително изпратени да участват във военните действия в Украйна. Това твърдение е невярно и е част от целенасочена дезинформационна кампания.

Демонстрантите искат още България да не предоставя военна помощ на Украйна.

Част от хибридната политика на Русия

Бабикян, който има голям опит в политическия пиар, смята че заливането на Дома на Европа с червена боя е проявление и част от хибридната политика на Русия. “България отдавна е жертва на хибридна война, но нямаше чувствителност по темата, защото България е атакувана далече преди войната срещу Украйна”, каза Бабикян. Той смята, че така нареченото русофилство в България е преобразувано в “путинофилство”. И даде още примери за руското “нахлуване” в България – нахлуване на руски мафиотизирани капитали, нахлуване в енергийната независимост…

“Нахлуване е и атаката в социалните мрежи, което е война за умовете на българите”, каза Бабикян, като обяснение защо толкова много хора вярват на фалшивите новини. “Срещу България беше обявена война от страна на Русия, не в горещата и фаза. Ние бяхме обявени за враг на Русия”, припомни Бабикян.

Според Арман Бабикян проруските политици, като Волен Сидеров и сега “Възраждане”, не управляват и най-вероятно няма да управляват България, а руските интереси в България реално проникват през така наречените традиционни партии. “Като започнем от приватизацията на “Нефтохим“, рестарта на АЕЦ “Белене” от НДСВ, прокарването на тръбата на Турски поток, всички големи проекти на Русия са минавали и минават през традиционни, цивилизовани партии, независимо от техния цвят”, каза Бабикян.

Според него тези “плашила на сцената” привличат вниманието, докато удара от Русия идва от друга посока.

Източник: svobodnaevropa.bg