1. Home
  2. Mediapool
  3. Тримесечна липса на Ozempic засяга лечението на над 5000 диабетици – Mediapool.bg
0

Тримесечна липса на Ozempic засяга лечението на над 5000 диабетици – Mediapool.bg

0

Над 5000 пациенти с диабет тип 2 ще бъдат принудени да променят лечението си заради очертаващо се тримесечно спиране на доставките на една от най-използваните форми на лекарствения продукт Ozempic (семаглутид) в периода май-юли. Причината са производствени проблеми, които засягат Европа и САЩ.

Спирането в доставките идва на фона на постоянни трудности при осигуряването на диабетиците с този продукт, който се прилага широко и безконтролно и като средство за отслабване, поради което е силно дефицитен.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) потвърдиха, че при тях е пристигнало писмо от Министерство на здравеопазването с дата 12.05.2023 г., с което ги информират за забавяне в регулярните доставки на инжекционенния разтвор в предварително напълнена писалка Ozempic от 1 мг. през месеците май – юли 2023 г.

От НЗОК съобщиха за Mediapool, че броят здравноосигурените пациенти, получавали лекарствените продукти Ozempic в различните му форми за периода януари 2023 г. – март 2023 г. е близо 5 000 средномесечно. Те генерират средномесечен разход от 828 774 лв.

В момента дори над 5000 души месечно се лекуват със засегнатата от липсите форма от 1 мг, показват отчетите на сайта на НЗОК. 

Фармацевти сигнализират, че вече се усеща изостряне на дефицита на този медикамент. А наличните към момента в страната количества няма да бъдат достатъчни да покрият нуждите за период от три месеца.

Затова засегнатите пациенти следва да се обърнат към своя ендокринолог, който да назначи подходяща заместваща терапия въз основа оценката на актуалното състояние на всеки диабетик. По принцип семаглутид се предлага и в таблетна форма под друго търговско име, но не е ясно дали тя ще може да покрие незадоволените потребности вследствие отсъствието на инжекционния препарат.

Тъй като става въпрос за скъпоструваща терапия, която се отпуска с протокол след лекарска експертиза, за промяната на терапията се изисква издаването на нов протокол, което е свързано с неудобства за пациентите.

Ендокринолози, обаче, уверяват, че пациентите няма да бъдат оставени без лечение и ще им бъде предложена алтернатива.

Източник: mediapool.bg