1. Home
  2. Mediapool
  3. Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост – Mediapool.bg
0

Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост – Mediapool.bg

0

Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост, заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

Той направи това изявление на разширеното заседание на Висшия евразийски икономически съвет.

„Искам да потвърдя, че Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост и на тази основа можем да кажем, че се движим доста добре към уреждане на отношенията ни“, отбеляза премиерът. Той се спря и на въпроса за гарантиране на правата и сигурността на населението на Нагорни Карабах „в рамките на международен механизъм“.

„Надявам се, че скоро ще започне нормален конструктивен диалог между Баку и Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република)“, добави арменският премиер.

В понеделник Пашинян заяви на пресконференция в Ереван, че е готов да признае териториалната цялост на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах, но при условие, че се гарантира сигурността на арменското население на региона.

Армения е готова да деблокира всички транспортни и икономически комуникации в региона, при условие че се запазят суверенитетът и юрисдикцията на страните, през които преминават, добави Пашинян днес.

„Бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през територията на Република Армения. Готови сме за отваряне на регионалните комуникации в рамките на суверенитета и юрисдикцията на страните, през които те преминават“, каза той, коментирайки думите на азербайджанския президент Илхам Алиев за коридор през арменска територия, който според плановете на Баку трябва да свърже основната част на Азербайджан с Нахичеванската автономна република.

Според Пашинян подобна формулировка предполага териториални претенции към Армения. Той добави, че тристранното изявление на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия „се отнася само за един коридор – Лачинския коридор“.

Арменските власти неведнъж са подчертавали, че изключват възможността да предоставят на Азербайджан път по логиката на коридора, който да го свързва с Нахичеван, и също така подчертаха, че тристранните изявления на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах и за отваряне на регионалните комуникации не предполагат предоставяне на Баку на какъвто и да е коридор през републиката, отбелязва ТАСС.

Азербайджан: Има предпоставки за нормализиране на отношенията с Армения

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че съществуват предпоставки за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения въз основа на взаимното признаване на териториалната цялост, предаде ТАСС.

„Сътрудничеството на Азербайджан със страните членки на Евразийския икономически съвет, с изключение на Армения, се развива успешно в продължение на 30 години“, заяви Алиев, говорейки на разширено заседание на Висшия евразийски икономически съвет. „Съществуват сериозни предпоставки за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения на основата на взаимното признаване на териториалната цялост и суверенитет“, подчерта азербайджанският лидер.

„Вярвам, че има възможност за постигане на мирно споразумение, особено като се има предвид, че Армения официално призна Карабах за част от Азербайджан“, увери Алиев.

Азербайджанският президент добави, че неговата страна няма териториални претенции към Армения, коментирайки реакцията на арменския премиер Никол Пашинян на думите му за коридор през Армения, който според плановете на Баку трябва да свърже основната част на Азербайджан с Нахичеванската автономна република.

Източник: mediapool.bg