1. Home
  2. CЕГА
  3. Стоянов: САЩ усърдно ни препоръчаха да продължаваме с МиГ-29
0

Стоянов: САЩ усърдно ни препоръчаха да продължаваме с МиГ-29

0

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

Това каза служебният министър на отбраната Димиър Стоянов, който бе на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, цитиран от БТА. Той обяви, че това е посочено в писмо от американските Военновъздушните сили.

България е предложила преди два месеца да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29, твърди CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи  „На 23 февруари България изрази готовност да дари своята

Министърът добави, че ведомството работи за удължаване на живота на МиГ-29. Той обаче не конкретизира по какъв начин и докога ще може да става това, след като само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд.лв от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

„МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции“. Това заяви пред БНР проф.

Преди година проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, обяви, че българските МиГ-29 ще са потенциални цели за НАТО при война. „МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции“, заяви тогава Тагарев, който сега е кандидат за военен министър в проектокабинета на ПП-ДБ.

„Нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими за 18 години в НАТО. Те нямат системата „свой-чужд“ и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели“, обясни той. На практика неговите думи означават, че при конфликт, българските МиГ могат да бъдат сваляни, защото не могат да бъдат разпознати като свои“, твърди още Тагарев.

Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спаси МиГ-29. Този път военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите. Поръчката е публикувана  в регистъра за обществени

За последния месец Министерство на отбраната обяви 2 обществени поръчки, свързани с МиГ-29, за общо над 45 млн.лв. Те са свързани с доставка и ремонт на двигатели за изтребителите, което не предполага самолетите да бъдат давани на Киев. 

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които едновременно могат да се използват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър каза, че България има общо 18 такива самолета, но е тайна какво е състоянието им.

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи. Това става ясно от официално съобщение на президентството след спешна среща на държавния глава с министъра на отбраната Драгомир Заков,

В сряда Стоянов отговори  на въпрос на Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за възможността България да използва сума от няколкостотин милиона долара за покупка на американско военно оборудване, ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника, както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата и предложението на американската страна са класифицирана информация.

Министърът отново посочи, че времето за т.нар. „триъгълни сделки“ е изпуснато. Под „триъгълна сделка“ се има предвид, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от старото съветско въоръжение у нас. 

Украйна насърчава България също да даде своите самолети МиГ-29, след като Полша и Словакия дадоха такива. Това е заявил говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак в интервю за БНТ.
По думите му, Украйна, която се подготвя за своята пролетна офанзива, има

“Невярно е твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна. По времето на редовното управление са искани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, но не е реагирано,” каза още Димитър Стоянов. Министерството на отбраната сега работи усърдно в посока модернизация за Българската армия, каза още министърът.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Източник: segabg.com