1. Home
  2. CЕГА
  3. Русия започнала преноса на ядрено оръжие в Беларус
0

Русия започнала преноса на ядрено оръжие в Беларус

0

Русия започна да прехвърля тактическо ядрено оръжие в Беларус, съобщи беларуският президент Лукашенко пред журналисти в Москва. Той е там за Евроазийския икономически форум. „Осигурени са местата, където ще се съхранява оръжието и преместването започна“, заяви Лукашенко. На въпрос за сигурността на съхраняване на ракетите, той отговори: „И дума не може да става. Знаете, че ние сме точни, акуратни хора. Не се тревожете за ядреното оръжие. Носим отговорност. Това са сериозни въпроси. Всичко ще бъде наред“, предаде агенция Белта. 

Министрите на отбраната на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха по-рано днес в Минск документи, определящи процедурата за съхраняване на руски нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище на беларуска територия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

„В хода на срещата бяха подписани документите, определящи процедурата за съхраняване на руските нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище на територията на Република Беларус“, се казва в изявление на пресслужбата на беларуското Министерство на отбраната.
За да няма неяснота във връзка с руския тактически ядрен арсенал в Беларус, Шойгу уточни, че контролът върху оръжията и решението за използването им остава прерогатив на Москва.
На срещата с беларуския си колега руският министър на отбраната подчерта, че западните държави по същество са започнали необявена война срещу Москва и Минск, предаде Ройтерс.
„Днес ние заедно се изправяме срещу колективния Запад, който по същество води необявена война срещу нашите страни“, заяви Шойгу.
Шойгу посочи, че е налице изпълнението на мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили на НАТО в Източна Европа. „Разполагат се допълнителни военни контингенти и се разгръща военна инфраструктура, засилват се бойните и разузнавателните дейности в близост до границите на съюзната държава (наддържавно обединение между Русия и Беуларус – бел. ред.)“, каза Шойгу.

Европейският съюз ще наложи нови санкции, ако Русия разположи ядрено оръжие в Беларус, написа в Туитър върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Източник: segabg.com