1. Home
  2. CЕГА
  3. Това лято Царево и Поморие може да останат без допълнително полиция
0

Това лято Царево и Поморие може да останат без допълнително полиция

0

Поморие и Царево може да останат без допълнителни полицейски патрули това лято, предупреди зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев по време на изслушване пред парламентарната комисия по туризъм. Кметовете на двата морски града отказали да поемат настаняването и издръжката на командированите полицаи по време на туристическия сезон заради липса на средства. МВР също нямали бюджет за това, защото приоритет било командироването на полицаи по границата.

Така двете морски общини ще се лишат от общо 76 полицаи подкрепление по време на туристическия летен сезон. Станев обаче успокои, че шефът на областното управление на МВР в Бургас обещал да компенсира липсата с местни полицейски служители. Общо 206 полицаи ще бъдат командировани в курортите по Южното Черноморие от 19 юни до 10 септември. По-голямата част от тях ще бъдат в най-големия български курорт – „Слънчев бряг“.

Морският курорт вече е завършил подготовката на инфраструктурата за Лято 2023 и официално сезонът ще бъде открит на 1 юни. Това съобщиха пред парламентарната комисия от „Слънчев бряг“ АД – дружеството собственик и оператор на инфраструктурата, в което държавата държи 75%. 

Паркирането в синя зона в комплекса, чийто капацитет е увеличен тази година, става платено от 1 юни, но цената за час е на нивото от миналата година – 2,50 лв., заяви Мариела Павлова от директорския борд на дружеството. Този сезон са подновени тротоарните настилки в зона Изток, асфалтирани са улици във вътрешността на комплекса, както и крайбрежната алея и централната алея (пред „Кубан“). За тези дейности дружеството е инвестирало над 1,5 милиона лева.

От „Слънчев бряг“ АД уточниха, че стопанисват и управляват инфраструктурата в зона „Изток“ в комплекса – алеи, улици, зелени площи, разположени на около 650 000 кв. м, както и около 55 000 кв. м земя в зона „Запад“, в това число оранжерия и складови помещения. В активите на дружеството е и ВиК мрежата на курорта, но от 2011 г. то не получава такси от ВиК Бургас за водоподаването по тази мрежа. Двете държавни дружества са в съдебни дела, като „Слънчев бряг“ АД очаква да получи право само да бъде ВиК оператор, което означава допълнителен източник на приходи.

Още следващата седмица започва спешно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на язовир „Ясна поляна“, която водоснабдява населените места южно от Бургас, съобщи областният управител на Бургас професор Мария Нейкова. В четвъртък изтича срокът за обжалване на обществената поръчка. Три фирми са подали оферти за изпълнител, като една от тях е била дисквалифицирана.  „Още в петък ще сключим договора с избраната фирма и веднага стартираме процедурата“, каза Нейкова. Служебното правителство вече е одобрило 23 млн. лв. за ремонта – изграждане на нов корпус и саниране на стария, който не е ремонтиран от 1972 г. 

Ремонтните работи обаче ще наложат спиране на водоподаването в определени части от деня, което съвпада със започването на туристическия сезон. Според областният управител няма друга възможност – ремонтът на язовира е наложителен, но предишните държавни и общинските институции не са предприели действия за провеждане на обществени поръчки и за строителни дейности извън сезона.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Източник: segabg.com