1. Home
  2. CЕГА
  3. Природозащитници въстанаха срещу кандидата на ПП-ДБ за екоминистър
0

Природозащитници въстанаха срещу кандидата на ПП-ДБ за екоминистър

0

Въпреки че съставът на кабинета „Денков“ все още е само хипотеза, вече има брожения срещу имена, които се спрягат като участници в проектосъстава. Заговори се за оттегляне и смяна на поне шестима кандидати. 

Инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“, която е една от най-активните организации за опазване на Черноморието от бетона, се обяви срещу предложението на ПП-ДБ екоминистерството да бъде оглавено от Юлиан Попов. Природозащитниците припомнят, че Попов вече е бил на този пост – в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев.

„По времето, когато беше начело на МОСВ, Юлиан Попов бе замесен в подкрепа на исканията за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“ в полза на концесионера „Юлен“, включващи строителство на нови ски писти над Банско и втори кабинков, обясни Борислав Борисов от името на недоволните от номинацията. Зелените изтъкват, че обединението ПП-ДБ е спечелило много гласове с ясните си природозащитни каузи в предизборната кампания. Затова смятат, че коалицията е длъжна да издигне друг кандидат за министър на околната среда. Засега реакции от ПП и ДБ няма. 

Междувременно започна да изтича неофициална информация от партийни източници, че ще има корекции в проектокабинета „Денков“,  обявен още в началото на май, преди да бъде подписано джентълменското споразумение с ГЕРБ, включващо и ротация на министър-председателя. Кирил Петков, акад. Денков и други представители на ПП-ДБ намекнаха в последните дни, че е възможно да дадат на ГЕРБ едно-две министерства, ако номинираните не са партийни лица и са безспорни експерти. Междувременно Бойко Борисов обяви, че много харесва двама от вече номинираните – Юлиан Попов и Тодор Тагарев (за отбраната).  

В началото на май пък от ГЕРБ критикуваха акад. Денков, че е включил в проекта си за МС член на БСП. Става дума за Иван Кръстев, който изненадващо се оказа фаворит на ПП-ДБ за поста на социален министър. Изненадани се оказаха и социалистите – лидерката Корнелия Нинова обидено обясни, че никой не е съгласувал с партията й тази номинация, вкл. и самият Кръстев. А от ГЕРБ посочиха, че през 2019 г. Кръстев е участвал в русофилско мероприятие – шествието на Безсмъртния полк.   

Затова се заговори, че Кръстев може да отпадне от списъка „Денков“. 

Предложението за ръководител на Министерството на регионалното развитие също е противоречиво. Номинираният Андрей Цеков има сериозни бизнес отношения с един от ключовите играчи в строителния сектор – групата „Главболгарстрой“, и това се сочи като „пасив“ за кандидата, защото предпоставя конфликт на интереси. Цеков беше зам.-министър на финансите в кабинета „Петков“. 

Вече се появиха спекулации, че сред застрашените от изпадане е и Христо Даскалов, бившият шеф на агенцията по храните, който е кандидат за министър на земеделието. 

Според източници на Клуб Z ще има нова номинация за министър на вътрешните работи, защото Андрей Янкулов, познат с работата си за Антикорупциония фонд, се е разколебал за поста. Твърди се също, че ГЕРБ са против него и искат да наложат свой човек – Благородна Макева, която бе кандидат за МВР в проектокабинета „Габровски“.

Възможно е да бъде заменен и Юлиан Войнов, предложен от акад. Денков за министър на икономиката. Не е сигурен и лансираният от ПП-ДБ за министър на правосъдието Милен Матеев, ексдепутат и бивш председател на правната комисия. 

Според източници на „Дневник“ вместо Гергана Кабаиванова ще бъде предложен друг вариант за министър на туризма. 

Очевидно номинациите за кабинета ще се уточняват до последния момент. Всяка информация за състава е предпоследна.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Източник: segabg.com