1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. Русия се съгласи на удължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море

Русия се съгласи на удължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море

0

Договорено е удължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море с два месеца, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда. Новината дойде един ден преди да изтече сделката.

“С усилията на нашата страна, подкрепата на нашите руски приятели и приноса на нашите украински приятели, беше решено да се продължи сделката за износ на зърно през Черно море за още два месеца”, каза Ердоган на 17 май.

Споразумението предвижда Русия да не спира натоварени с украинско зърно кораби да напускат две украински пристанища, добави турският президент.

Сделката беше постигната преди близо година, няколко месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна. Руски военни кораби блокираха ключови украински пристанища и така спряха износа на украинско зърно. Тогава ООН предупреди за световна продоволствена криза, ако износът не се поднови.

Украйна приветства удължаването на сделката, но призова за гаранции, че тя ще работи ефективно.

“Нужно е да се отстранят проблемите, които Русия създава от месеци”, каза в изявление украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Русия няколко пъти заплаши да се оттегли от споразумението като се позова на трудности пред износа на собственото си зърно.

В сряда руското външно министерство потвърди, че Москва се е съгласила за удължаване на сделката и добави, че трябва да се поправят “несъответствията” в прилагането на договорките на практика. Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя повтори твърдението на Москва за проблеми със собствения ѝ износ на храни и торове.

При сключването на сделката за износ на украинско зърно през юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН, беше подписан отделен документ за безпрепятствен износ на руски храни и торове. Сделката беше удължена вече няколко пъти, а пoследният беше през март. Тогава Москва каза, че ще се съгласи на удължаване само с два месеца, ако нейните искания не се изпълнят.

Източник: svobodnaevropa.bg