1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

0

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, съобщи БТА.

С предложения законопроект от Корнелия Нинова от БСП и група народни представители се цели да се даде бърза и ефективна защита, помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие или хора в риск.

Промените предвиждат разширяване на кръга на хората, пострадали от домашно насилие, както и мерките за защитата им.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Със законопроекта на Бойко Борисов от ГЕРБ и група народни представители се предлага разширяване на предметния обхват на закона и се увеличават мерките за защита.

С промените се предлага дефиниране на формите на насилие и разширяване на кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон.

Улеснява се и достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалия.

Внесеният от Цветан Предов и група народни представители от „Има такъв народ“ законопроект за защита от домашно насилие не беше приет.

Източник: svobodnaevropa.bg