1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. Петков отрече предложения за шефове на служби да са съгласувани с посолства

Петков отрече предложения за шефове на служби да са съгласувани с посолства

0

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече партията му да е съгласувала предложения за кадри за български служби с чуждестранни посолства. Това стана на пресконференция в петък.

Изказването му идва, след като по-рано през деня депутатът от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев огласи част от запис, на който се предполага, че се чуват членове на ПП, включително Асен Василев и Кирил Петков.

На записа се обсъждат различни политически теми, една от които е свързана с предложения на партията за възможни назначения в държавни служби, които са били одобрени от посолства на други страни. Във връзка с това „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ обвиниха ПП-ДБ в „отказ от национален суверенитет“.

„Националната сигурност е българска отговорност, никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещи реформи“, каза Петков. „Затова всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, както и да не е бил агент на вражеска държава или на Държавна сигурност“.

По негови думи при крайните назначения ще бъдат информирани партньорските служби в рамките на задълженията на страната като член на ЕС и НАТО.

По отношение на достоверността на записите на Радостин Василев Петков каза, че не може да потвърди. По думите на Василев те са от Национален съвет на ПП и не са манипулирани, а само изрязани.

По-рано в четвъртък Петков съобщи, че Василев ще представи манипулирани записи, които са правени в централите на партията и в Народното събрание. По негови думи „тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство“.

В записа също така се обсъжда и предполагаемо предложение на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, според което да се създаде временна „комисия по имунитетите“, в случай че бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов. Предполагаемият глас на Асен Василев добавя, че според идеята на Иванов по този начин „поне шест месеца ще се влачи имунитетът на Бойко“.

Иванов каза в петък, че разговорите, са засягали модела на Европейския парламент (ЕП) относно начина, по който се разглеждат исканията за имунитет, „без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат“.

Разговорите са били „с оглед на ситуацията като цяло в страната, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента, нарича ни „боклуци“, защото Народното събрание иска да му ограничава правомощията“, добави той.

Относно това дали е имало консултации с чужди посолства за службите Иванов каза, че лично не е водил такива разговори и не може да коментира.

Според Петков „най-големият въпрос е защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция“ на Василев. Съпредседателят на ДБ изрази мнение, че целта на записите на Василев е да се провали коалицията.

Новината идва, след като в понеделник ПП-ДБ и ГЕРБ постигнаха споразумение за правителство на ротационен принцип за 18 месеца. На пресконференцията в петък Радостин Василев каза, че напуска ПП-ДБ заради това решение, тъй като то противоречи с принципната позиция на коалицията, която обвинява ГЕРБ в корупция.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория мандат на ПП-ДБ в следващите дни.

Източник: svobodnaevropa.bg