1. Home
  2. Cвободна Европа
  3. Гешев пита Конституционния съд дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи

Гешев пита Конституционния съд дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи

0

Конституционният съд да се произнесе дали Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат може да взима кадрови решения, включително да освободи главния прокурор. Това е поискал самият главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в понеделник.

Искането на тълкувание по този въпрос идва на фона на на предстоящата във ВСС процедура по отстраняване на Гешев, като мандатът на настоящия съвет изтече през октомври миналата година. Новият състав на ВСС е избран само на половина – квотата си попълниха съдиите, прокурорите и следователите, но не и Народното събрание.

От съобщението на пресцентъра на прокуратурата в понеделник става ясно, че Гешев иска тълкувание на Конституционния съд по три въпроса. Първият е дали функциите на ВСС се прекратяват с изтичането на мандата му.

Вторият е дали е допустимо да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Третото питане е дали ВСС с изтекъл мандат има право да взема кадрови решения за административните ръководители в съдебната системата, включително и за тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

Новината за искането на Гешев идва след няколко искания за отстраняването му. В четвъртък Пленумът на ВСС реши да допусне за разглеждане първото такова искане за освобождаването му, направено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. Тази седмица във ВСС предстои дебатът по същество.

Предложението за отстраняването на Иван Гешев беше внесено непосредствено след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел поиска оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи. До този момент двете партии винаги са защитавали позициите на главния прокурор. Последва открит конфликт между Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като главният прокурор скъса оставката си и призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента.

След това последва и второ искане за освобождаването на Гешев. То беше внесено от четирима членове на Прокурорската колегия, които бяха и сред вносителите на първото предложение.

В петък парламентът отвори пътя за по-лесно отстраняване на главния прокурор, като с голямо мнозинство окончателно прие той да може да бъде предсрочно отстранен от поста с минимум 13 гласа от 25-членния Пленум на ВСС, вместо с досегашните 17.

Източник: svobodnaevropa.bg